Geek Cooking - Ako sa stať rockstar na každom večierku

Autor: Adam Suchon | 8.4.2013 o 7:50 | Karma článku: 5,17 | Prečítané:  1395x

Keď varíte pred menším publikom stávate sa automaticky rockovou hviezdou. Miesto gitár počujú ako nôž prechádza zeleninou, miesto poskakovania na pódiu vidia isté pohyby pred sporákom a funguje to identicky. Pozornosť sa sústreďuje na kuchára a pripadáte si pred sporákom ako Iggy Pop.

Minulý rok som robil doma menšiu party. Nič extra, zopár fľašiek vína, nejaké steaky a tento dezert pre pár známych a nejaké micinky, ktoré si známi doniesli.Keď varíte pred menším publikom stávate sa automaticky rockovou hviezdou. Veľký kuchársky nôž a komentovanie práce, vysvetľovanie postupov považujú micinky za celkom slušnú alchýmiu a stačí to na to aby sa pozabudli, že jednak nedošli na rande s vami a jednak, že v miestnosti máte polovičku.

 photo 40301b18-2eab-41f8-90b1-4916a43386fc_zps2f9c71a3.jpg

 

Ich pozornosť sa sústreďuje na kuchára a pripadáte si pred sporákom ako Iggy Pop. Namiesto gitár počujú ako nôž prechádza zeleninou, namiesto poskakovania na pódiu vidia isté pohyby pred sporákom a funguje to identicky. Ale priznajme si, steakom micinky do kolien nedostanete. Chce to dezert. Keďže dezert bola pomerne last minute myšlienka, potreboval som niečo, čo sa dá rýchlo zbúchať a bude to dostatočne pevné kým zbaštíme steaky a vypijeme všetko naše kvalitné víno. Roulad marquis roláda bola dokonalá voľba.

 

Čistý čas príprav je na 30 minút max a v chladničke dezert potrebuje len 15 minút. Pár vajec, kakao, čerstvé ovocie a šľahacka tvoria základ tohto dezertu, a čo ho robí unikátnym je couli, ktoré k tomu podávate. Pohľad na publikum pri jeho ochutnavaní hovoril za seba. Miestami to vyzeralo, že účastníci prežívajú orgazmus. Možno boli baby len dlho single, predsa len chalani sme všetci z IT fachu a debaty sa aj pri víne vedia ľahko zvrtnúť na technické tliachanice pomerne skoro. Avšak v momente kedy si dali svoj prvý hlt pôsobili, akoby boli transportované do paralelného vesmíru, kde v pozadí hrá David Bowie Cat people (http://www.youtube.com/watch?v=VpdHMaccjw4), svetlá sviečok plápolajú  a George Clooney sa na ne usmieva.

Každopádne funguje to. Je to ľahké, skoro nič sa nedá pokaziť a budete potrebovať len metličku alebo mixér.

Korpus

Fáza 1

80g práškového cukru 3 žĺtka

Žĺtka vyšlaháme s cukrom do fázy, pri ktorej pri šlahaní metlička bude nechávať viditeľnú stopu v žltkoch a potom pomaly zmizne. Táto fáza sa volá ribbon stage.

Fáza 2

4 bielka

45g práškového cukru

Bielka vyšlaháme na jemný sneh. Neprestávame šlahat, ale začneme priszpávať cukor a šlaháme, kým nemáme tvrdý sneh.


Fáza 3

50g kakaa

15g zemiakového škrobu


Toto je najdôležitejšia fáza. Keďže cesto neobsahuje žiadnu múku, jediný zdroj vzduchu, ktorý cesto pri pečení nadvihne je vzduch uväznený v bielkach. Pri klasických cestách z múky glután v múke vytvorí vďaka mieseniu mriežku, v ktorej uväzní vzduch. Vplyvom tepla sa vzduchové bubliny v trúbe nafúknu a vďaka tomu máme pekne vydušné, ľahké cesto.

Na úvod si presitkujte kakao a škrob. Je to dôležité, aby ste v ceste nemali celé extra horké kúsky kakaa, ktoré vám pokazia zážitok.

Tu máme len vzduch uväznený v bielkach. Toto manželstvo je sakra nestabilné a neopatrným zaobchádzaním ho vieme veľmi ľahko vymlátiť. Výsledný korpus bude potom tvrdý ako rohožka a keďže bude mať aj podobnú farbu, kľudne si ju možte hodiť pred dvere. Takže ako spojiť bielka a žĺtka? Začnite s tým, že odoberiete asi tretinu bielkov a metličkou ich všlaháte do žĺtkov. Toto zľahčí žĺtka a zabráni tomu, aby žĺtka rozbili bielka. Žĺtka prilejeme k bielkam a  zmes pomaly miešame. Trik je v pohybe. Varechou musíte zájsť pod bielka a späť hore. Pozrite sa na videu, blbo sa to opisuje.

Keď sa zmes začne spájať, začnite prisypávať kakao a pokračujte v miešaní, kým cesto nebude homogénne.

Plech vyložte papierom na pečenie a potrite ho maslom a posypte múkou. Keď to odfláknete, cesto sa vám prilepí a game over.

Cesto rozpestrieme na papieri a pečieme pri 200°C 10 minút.


Coulie

150g malín alebo iného drobného ovocia


Cukrový sirup

Colie je veľmi fancy názov pre neuveriteľne primitívnu a neuveriteľne chutnú vec. Po prvej ochutnávke si nebudete vedieť predstaviť dezert bez tejto nádhery.

Na cukrový sirup potrebujeme kryštálový cukor a vodu v pomere jedna k jednej. Dáme na sporák a akonáhle sa cukor rozpustí a zmes začne vrieť, sirup je hotový. Ovocie dáme do mixéra a romixujeme, prilievame sirup podľa chuti. Keď sa vám tá zmes bude zdaťt prikyslá dajte viacej sirupu. Lejte postupne a ochutnávajte. Dochuťte pár kvapkami citrónovej šťavy.

Zmes precedíme cez sitko, aby sme sa zbavili kôstok.


Finále

250ml smotany na šlahanie 33%

50g práškového cukru

Cesto vyberieme z trúby, minútku necháme vychladnúť, obrátime ho papierom na pečenie hore a opatrne odlúpneme papier.

Smotanu vyšlaháme a keď začne hustnúť, prisypeme cukor a vyšlaháme na šlahačku. Keď prešlaháte smotanu, dostanete maslo.

Korpus potrieme s coulie, rozprestrieme šlahačku, ale nie úplne až po okraje, aby nám pri rolovaní nevybehla, posypeme malinami a zrolujeme.

Toto je najkritickejší krok. Ideálne je mať dva plechy na pečenie a využiť papier na pečenie a váhu korpusu na rolovanie. Nadvihnete kraj papiera a cesto s plnkou sa začne nejak prirodzene rolovať. Opatrne postupujte a celé to zrolujte.

Hotovú roládu dajte do chladničky na 15 minút minimálne, ideálne na dve hodky.

Podávame s čerstvým ovocím a zvyškom coulie.


Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Stálicou maďarskej politiky na Slovensku je Béla Bugár

Maďarskú menšinu na Slovensku reprezentujú v podstate od roku 1989 tie isté tváre.

KOMENTÁRE

Vyčerpá sa s Ficom III Bugárov kredit?

Most-Híd je taký baleťák na hrane.


Už ste čítali?